Podsumowanie Działaj Lokalnie 2014

17 kwietnia 2015 w biurze Fundacji Pokolenia podsumowano program grantowy Działaj Lokalnie VIII 2014.

Działaj Lokalnie to program Polsko – Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowany przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce we współpracy z siecią Ośrodków Działaj Lokalnie. Od 2005 roku rolę ODL pełni Fundacja Pokolenia, obejmująca zasięgiem swoich działań gminy powiatów tczewskiego i nowodworskiego.

W ubiegłorocznej edycji dofinansowano17 projektów na łączną kwotę 73 250 złotych.

– To 8 organizacji i 9 grup nieformalnych, które otrzymały wsparcie na realizację lokalnych inicjatyw. To 225 osób zaangażowanych w realizację  i 4753 bezpośrednich uczestników działań projektowych. To 345 wolontariuszy wspierających wprowadzanie zmian w swoim otoczeniu. To szeroka współpraca w ramach partnerstw lokalnych. – wylicza Artur Rajkowski, Animator Ośrodka Działaj Lokalnie w Tczewie – Oczywiście to tylko kilka liczb określających Działaj Lokalnie 2014. Poza tym, wiele godzin szkoleń i warsztatów, wystawy, festyny, gry miejskie, animacje dla dzieci, młodzieży i dorosłych. To także nowe miejsca spotkań, integracji i realizacji swoich pasjiWymieniać można naprawdę długo.

Działaj Lokalnie to nie tylko konkurs grantowy. Na program składają się także spotkania sieciujące, szkolenia dla realizatorów projektów, doradztwo i konsultacje dla wnioskodawców, warsztaty z narzędzi promocji czy Konkurs „Opowiedz…”.

Realizacja programu na taką skalę nie byłby możliwa bez współpracy z partnerami:

Bankiem Spółdzielczym w Tczewie
Miastem i Gminą Gniew
Gminą Subkowy
Miastem Tczew
Gminą Tczew
Gminą  Stegna
Miastem i Gminą Pelplin
Bankiem Spółdzielczym w Stegnie

To dzięki wspólnemu zaangażowaniu pracy i środków co roku wspierane są lokalne inicjatywy mieszkańców – podkreślił przedstawiciel Fundacji Pokolenia.
Podczas podsumowania roku 2014 ogłoszono wyniki lokalnego etapu konkursu „Opowiedz…” na najciekawsze sposoby opisywania podejmowanych działań i promocji inicjatyw społecznych i najlepsze przykłady twórczego pokazywania projektów Działaj Lokalnie.

Komisja konkursowa, w skład której weszły osoby zajmujące się mediami, nagrodziła trzy prace:

W trakcie spotkania odbyła się także wideokonferencja z Akademią Rozwoju Filantropii w Polsce. Iwona Olkowicz, Ogólnopolska Koordynatorka Programu Działaj Lokalnie, podkreśliła wagę lokalnego konkursu grantowego, oddolności inicjatyw mieszkańców i zaangażowania różnych partnerów w pracę na rzecz dobra wspólnego. Podziękowała także za włączenie się w obchody pierwszych wolnych wyborów z czerwca ’89 i zachęciła do uczczenia 25 lat samorządności. Katarzyna Kunert, odpowiedzialna za promocję, zaprosiła wszystkich do udziału w 15-tych „urodzinach” Działaj Lokalnie, które rozpoczną się w już czerwcu.
Fundacja Pokolenia od 10-lat wspiera organizacje i grupy nieformalne poprzez dotacje w ramach Działaj Lokalnie. Z tej okazji powstanie film promocyjny obrazujący zmiany zaistniałe dzięki Programowi. Do udziału w nim zaprosił wszystkich wnioskodawców i partnerów Animator Ośrodka Działaj Lokalnie w Tczewie.
O tym co się działo, o zmianach wprowadzanych w 2014, opowiadali realizatorzy projektów dofinansowanych w ubiegłorocznym konkursie grantowym. Wszystkie inicjatywy będzie można „zobaczyć” na stronie Programu Działaj Lokalnie: www.dzialajlokalnie.pl (zakładka „BAZA PROJEKTÓW”

________________________________________________

Co w 2015?

17 kwietnia wystartował konkurs grantowy Działaj Lokalnie IX 2015.

Działasz lub chcesz działać na rzecz swojej społeczności? Działaj Lokalnie jest dla Ciebie!

Nabór wniosków potrwa do 31 maja 2015 na stronie: www.system.dzialajlokalnie.pl

Wyzwól społeczną energię i Działaj Lokalnie!

________________________________________________

Ośrodek Działaj Lokalnie – Fundacja Pokolenia

ul. Obrońców Westerplatte 6, 83-110 Tczew

dzialajlokalnie @ fundacjapokolenia.pl

www.fundacjapokolenia.pl

Osoba do kontaktu:
Artur Rajkowski, tel. kom. 791 939 395

Ten wpis został opublikowany w kategorii DL VIII 2014. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.